Det kan ikke altid være lige nemt at finde ud af, hvilken farve der skal på væggene derhjemme. Det er nok også derfor mange ender ud i det sikre valg; hvid. Men ærlig talt, den hvide farve er da lidt kedelig og får væggene til at fremstå både nøgne og upersonlige.

Når du skal vælge en farve er der mange ting at tage højde for, men start med at tænke over hustypen og rummet der skal males.

Igennem tiderne har valget på en farve til væggen været taget ud fra tendenser og hvilken farve var fremme. Vi har f.eks. ofte set lyseblå køkkener, fordi man troede på at fluer ikke satte sig på den blå farve, men også de orange og brunlige farver var meget fremme i 70’erne og start 80’erne. Men det kan være farligt at gå efter en farve der er på mode. Vælg farven med omhu. Er det et hus med skråvægge, er der mange eller få vinduer og hvor kommer lyset fra? Og hvad med rummet i sig selv? Hvad skal det bruges til? Hvornår opholder du dig i rummet og hvordan vil du indrette rummet?

Lyset er den vigtigste faktor at tage højde for. En farve på væggen kan være vidt forskellig alt efter om den ses i kunstigt lys eller i dagslys men også mængden af lys.

Vælger du at bruge en mørk farve til alle væggene kan rummet virke tungt og trængt, hvis ikke der kommer nok dagslys ind. Derfor anbefaler jeg ofte at man nøjes med at male nogle af væggene og lader de resterende være hvide. Det giver rummet en farve uden det bliver for dominerende.

Et godt råd til når du skal ud og vælge farven til væggen er, at vælge en farve, der er flere toner lysere, end den du ser på farveprøven. En farve kan synes meget lysere, når man ser den på en mindre flade, som på farveprøven, end man oplever den når den dækker hele væggen.

Start med at købe en lille bøtte prøvemaling og mal ca. 1 x 1 meter inden du maler resten af væggen. Så får du en god fornemmelse af, hvordan farven vil ende med at være, når du maler hele væggen.

Jeg har forsøgt at summere lidt op på, hvad de forskellige farver kan gøre ved rummet:

  • Lyse farver: Kan få rum til at virke større og reflekterer lyset.
  • Mørke farver: Kan få rummet til at virke mindre og absorberer lyset.
  • Kølige farver: Kan få rummet til at virke større, køligere og luftigere.
  • Varme farver: Kan tilføje en hyggelig og varm atmosfære.
  • Afdæmpede farver: Kan give ro til rummet
  • Stærke farver: Kan virke rodet, hvis der er for mange møbler. Men det kan også flytte fokus, hvis du holder farven i et bestemt område.
  • Neutrale farver: Kan holde indretningen sammen i rummet

Her er lidt eksempler på, hvad farve på væggen kan gøre ved rummet.

Farve1

Her er der brugt den sorte farve på væggen som ramme om de mange dekorative vægophæng. Her fungere den mørke farve, da lyset strømmer ind direkte. Den matte sorte farve absorberer lyset og står i stærk kontrast til de lyse billeder i glasramme der spejler lyset ud i rummet igen.

Farve2

Igen her er der valgt en mørk farve. Den dybe blå farve er en flot kontrast til det lyse trægulv. Her er det valgt kun at males den ene væg, for at rummet ikke bliver for mørkt, da lyset kun kommer fra den ene side af. Med den blå farve kommer der et langt mere personligt udtryk, end en hvid væg kunne have gjort.

Farve3

Jeg ude ved Jens og Marianne på Frederiksberg, hvor de manglede at pifte hjemmet lidt op. Mange ville hænge det obligatoriske billede op her, for at give rummet farver.

I stedet foreslog jeg, at de skulle give en af væggene en farve. Mange idéer til den helt rigtige farve var oppe og vende, men valget faldt på denne sprøde flotte lime!

Et supergodt valg med udtryk – ungt og frækt!

Farve4

På billedet her, er der taget udgangspunkt i de farver der er brugt i indretningen – rosa og den dybe blå. Et valg på flere farver kan man vælge til en minimalistisk indretning. Hvis der er for mange ting eller møbler i rummet, vil det hurtig virke rodet.

Her får det nærmest et grafisk udtryk!

Farve5

Sidste år havde jeg den store glæde at være rådgiver på indretningen, da en familie flyttede ind her. Det blev til en meget dejlig og personlig, harmonisk og afslappet bolig.

Selvom den blå farve her ikke er gennemgående i indretningen, så giver den et forfriskende pust til træsorterne og de mørkere toner i møblerne.

Familien var helt med på ideen, da jeg præsenterede farven for dem.

Farve6

Er du modig kan du også lege lidt med neonfarver. – Det er med til at flytte fokus hen til et område, du ønsker at der bliver lagt mærke til, men det kan også fungere som en kontrast til det ellers neutrale hjem. Hold dig til et mindre område som her på billedet, da det ellers vil virke for voldsomt og dominerende.

Farve7

Er du ikke helt våget nok til at male væggene i dit hjem, men alligevel godt kan lide den frække detalje, så overvej at male vindueskarmende på indersiden. Det giver en masse til rummets udtryk, og lyset får lov til at spejle sig i farven videre ind i rummet. Farven gul her, giver et forfriskende pust, der gør rummet mere hyggeligt og personligt.

 

Så frem med penslerne og være modig!