Har du hund? – Ja, så er det nok ikke det sarte egetræsplankegulv du skal vælge at lægge i dit hjem. Omvendt, behøver det heller ikke at være et død kedeligt laminatgulv i køkkenet, for at det skal være praktisk. Et gulv skal give mening, og som indretningsarkitekt synes jeg at det er et af de lidt mere oversete områder inden for indretning af ens hjem – Det er da brandærgerligt!

Et rum består nu engang ofte af 4 vægge, et loft og så et gulv. Gulvet er altså grundlæggende et af hovedelementerne for et rum, og har med sin store flade en stor betydning for, hvordan rummet fremstår.

Dernæst sagt, gør det heller ikke noget, hvis man lige overvejer engang, hvilke krav man har til sit gulv. Skal det kunne tåle lidt slid fra dyr eller børn, så er det nok ikke det sarte parketgulv der skal lægges, da det giver ridser og mærker, hvis man ikke passer godt på det. Det betyder ikke, at din eneste mulighed så vil være et plastikgulv. Der findes efterhånden utrolig mange løsninger på gulve, der gerne skulle holde til lidt mere, end en stilethæl.

Et gulv behøver bestemt ikke at være kedeligt. Jeg har fundet lidt eksempler på, hvordan et gulv også kan lægges.

Gulv1

Vi kender alle sammen det traditionelle plankegulv, eller sildebensparketgulv. Gulvet her er designet af Martin Hartmann og er massiv ege parket. Et anderledes alternativ til det traditionelle egetræsgulve, der her får lov til at give noget mere liv og personlighed ind i rummet med sin geometriske sammensætning.

Gulv2

Med hvide eller meget lyse vægge, vil det skabe en kontrast og kant til rummet, hvis du lægger et mørkere gulv. Det får lov til at ramme rummet ind, og give dig muligheden for at føle hele rummets størrelse. Det giver en god tyngde til rummet, og er ofte et gulv, der er nem at indrette til med nogle simple møbler i farver, der går igen

.Gulv3

Hvem siger, at det kun er i de mere eksotiske lande, man kan opleve flotte og farverige mosaikker i gulvet? På billedet her er der brugt lidt større fliser og i farver, som de fleste kan overskue i deres hjem. Det kunne være utrolig flot i en entré eller i køkkenet, da det samtidig er et utrolig praktisk gulv, der kan klare det meste.

Gulv4

Apropos køkkener og fliser, så kan mønstrede fliser også lægges andre steder end på væggene. Hvis du er modig nok og tør at lægge det et sted som køkkenet, så råder jeg dig til at holde resten af rummet forholdsvis neutralt, da sådan et gulv fylder meget i rummet.

Gulv5

Et badeværelse kan være ih- og åh så hvidt og kedeligt. Man får næsten gåsehud på kroppen, når man går ind i et badeværelse der er fuldstændig hvidt! Her er det oplagt at vælge en farve til sit gulv, der med sin store flade, kan give farve til hele rummet, uden at du skal købe dig fattig i nipseting, som der alligevel ikke er plads til ret meget af på badeværelset. Det giver noget liv og noget personlighed til et rum, der ofte føles nøgent og bart.

Gulv6

Genbrugte brædder kommer her til sin rette, når de lægges i forlængelse af hinanden. På trods af, at der måske ikke er brædder nok til at lægge et helt gulv, kan man altså sagtens kombinere dem med nogle andre i en anden farve, så længe de er af samme størrelse. Et farvespil opstår og farverne har man valgt at lade gå igen i farven på døren og indretningen af entréen. Det virker gennemført og giver et særligt finish, som jeg rigtig godt kan lide.

Gulv7

Gulvet her er faktisk i beton. Med en fin afpudsning, kan et betongulv blive rigtig flot, hvis du især har valgt det i en tone, der giver lidt farve til rummet, uden det er alt for dominerende. Et gulv som dette, vil jeg anbefale at man også får lagt varme i gulvet, da det ellers føles meget koldt at gå rundt på. Gulvet passer rigtig godt ind i et minimalistisk hjem, der godt tør vise en lidt mere rå kant, op mod eksempelvis møbler i organisk træ.