Har du lige købt ny bolig og mangler inspiration til indretningen, eller trænger dit hjem bare til en lille make-over, så bør du ikke kun tænke i nye baner, hvad angår sofa, spisebordsstole, reoler, gardiner eller puder.

Mange overser nemlig deres vægge ved indretningen af hjemmet – og hvorfor egentlig det? Hvad er der galt i hvide vægge, tænker du måske? Ingenting overhovedet, men der er godt nok heller ikke noget særligt inspirerende ved hvide vægge.

Hvis du i stedet ser væggen som et møbel i sig selv, og udnytter dette faktum med en klat maling, så kan du lige pludselig skabe et helt anderledes rum. Når du bruger dine vægge som en integreret del af din boligindretning, er de nemlig også med til at minimere brugen af møbler i boligen.

Det første du skal overveje ved et maleprojekt er, hvilken slags rum det er og dermed hvilken funktion det har, dernæst hvilket udtryk du gerne vil opnå med farveændringen.

Derefter skal du gøre dig tanker om, hvilken slags farve du gerne vil have, og om det eventuelt skal være i et mønster? Som det kan ses ud fra eksemplerne neden for, kan man både vælge at male én farve, men man kan også vælge at lave en kombination af farver i et smukt mønster.

Har du f.eks. et soveværelse med en skråvæg? Så kan du vælge at have sengen stående under skråvæggen, som males i en lidt mørkere, hyggelig farvenuance for at skabe en hyggekrog.

Har du en stor stue med flere funktioner, som for eksempel spisestue, opholdsstue og arbejdsplads i et? Jamen, så udnyt pladsen og ’områderne’ ved at male et smukt grafisk mønster på hele den ene væg, hvor sofaen er placeret og lad eventuelt nogle af farverne i mønsteret gå igen i enten sofaen, en lænestol, blomsterne på sofabordet eller sofapuder. Det giver både en farvesammenhæng i sofaområdet og samtidig skaber det en rød tråd i rummet.

Det handler netop om, at man forbinder funktionen af rummet med det udtryk og den effekt man gerne vil have af sin farveændring. Er man ude efter et roligt udtryk i soveværelset? Et inspirerende og energisk udtryk i køkkenet? Eller et hyggeligt og legende udtryk i børneværelset?

For at få en øjenåbner og lade sig inspirere, så læg mærke til nedenstående billeder og deres udtryk og brug af møbler, belysning og evt. nips.

billede5

En flot akvarel sammensmeltning af blå nuancer til et kontorområde.

Sparsomt møbelvalg og toner der supplerer de blå nuancer på væggen. Her vil det ikke give mening at have alt for meget stående i samme lokale, da det vil virke rodet og uoverskueligt.

maling-2

Skab dybde og hygge i soveværelset ved at male skråvæggen i en varm, mørk farve. Det giver både et skarpt look, men samtidig betonet med en varm følelse. Læg mærke til den sorte sengelampe på væggen, som flyder i ét med væggen.

maling-8

Her har man duppet malingen på for at skabe et unikt udtryk. Den grå farve er mørkest for neden og jo længere den er duppet op, jo lysere bliver den. Som supplement til den smukke grå farve er der valgt sengetøj i samme nuance og sparsom dekoration. Vægudsmykningen giver bevægelse til rummet og gør, at rummet ikke føles nøgent at opleve.

maling1

Er du frisk på at give et område af din stue et frisk farvespil, så leg med idéen omkring et grafisk mønster og benyt dig af f.eks. pastelfarver for at skabe en flot sammenhæng. Bemærk at lænestolen har samme nuance blå som farven på væggen og den grønne grundfarve går igen i bord og planter. Det gør, at væggen bliver en integreret del af boligindretningen, og det ikke virker rodet, men tværtimod gennemført.

maling3

Hvis det skal være enkelt og smukt, så vælg en dyb, smaragd grøn farve og suppler med en guldlampe for at komme med det helt rigtige udtryk ud fra legen med farver i kontrast. Med kun én farve på væggen, der samtidig er en farve der fylder utrolig meget, giver det en ro, men samtidig også en massefylde der gør, at rummet ikke kan bære alt for mange andre møbler. Hold det simpelt.

maling4

Skal børneværelset peppes op med nogle lækre farver, så gør som her og lav et enkelt grafisk udtryk med smukke pastelfarver i rosa, grøn, grå og creme. Her er der ikke plads til teenageidoler hængende på plakater. Her får væggen lov til at spille sit helt eget liv.

maling7

Her ses en smuk farvekombination af rosa afskærmningsvægge der spiller op mod den grå væg i det næste rum. Begge farver i holdes i dæmpede farver, så ingen af rummene fylder mere end det andet. Men jeg kan meget godt lide den måde at farverne deler de to rum op, uden at den ene farve virker mere dominerende end den anden.