Jeg oplever alt for tit, at mange vælger lampen frem for lyset, og hvad er så meningen med en ny lampe?

Med længere nætter end dage, kan det være væsentlig at få kigget på belysningen derhjemme. Man glemmer hurtig den effekt det rette lys kan gøre for hjemmet, hvis man bare lærer at bruge nogle gode tommelfingerregler.

Vi kan alle være enige i, at lampens design betyder meget for, hvilket type lampe du skal vælge. Men det er nok på lidt forskellige baggrunde. En fejl, som mange begår, er at vælge en lampe alene ud fra dens udseende og hvorvidt den matcher i forhold til den stil de resterende møbler i rummet er. Brand ærgerligt, hvis du spørger mig. For det ender ofte ud i, at du står med et rum, der virker mørkt og tungt, frem for smart og let. Derfor er både funktion og effekten værd at overveje næste gang du skal købe en lampe.

Vi har ofte lamper, hvis skærme peger nedad og afskærmer opadgående lys. Men det er næsten synd ikke at vise, hvor højt der er til loftet og have en sort sky hængende over rummet, ikke?

Derfor er det altid smart at overveje forskellige typer af lamper hængende i det samme rum. Ofte har et rum også flere end én funktion, og det er derfor nødvendigt at sætte ekstra lys op over et eventuelt arbejdsområde.

Lyset i stuen skal være generelt lyst, men med nipsebelysninger flere forskellige steder i rummet, kan du vælge at lade dem være tændte, mens du slukker for det store lys. Det giver mere hygge, til når du skal se film eller du skal sidde med en god bog i lænestolen. – Det samme gælder andre rum som soveværelset, børneværelset eller spisestuen. Tilpas lyset efter hvad du anvender rummene til, og få et langt mere afbalanceret hjem.

Til dig med lavt til loftet, kan det være ekstra udfordrende at have store lamper hængende ned fra loftet. Derfor skal du tænke ekstra kreativt, når du leder efter den helt rigtige lampe.

Lampeskærme i glas giver typisk dobbelt så meget lys, som en lampe med en afskærmning, og kan derfor være særlig anvendelige i lavloftet situationer. Men også rum med bjælker kan være vanskelige at lyse op, uden at danne forskellige afskygninger. Placer derfor dit lys forskellige steder i rummet, og lad dem pege i hver sin retning. Det bryder eventuelle mørklægninger der ellers ville være dannet.

Når du skal ud og kigge efter en ny lampe så overvej først, hvor henne mangler der lys? Hvilken type lampe vil kunne dække dette behov? Hvor stor behøver lampen at være? Og behøver der en supplerende lampe, der tilføjer ekstra lys?

Når du mener at have fundet lampen, skal du derefter overveje, hvilken lyskilde der skal i lampen?

Der findes efterhånden et hav af forskellige pære at vælge imellem. LED pærer er generelt energibesparende, men nogle steder vil det give mere mening af bruge halogen eller sparepære. Ra-værdien på pæren angiver hvor stærk den er i at gengive lyset, hvor dagslys har værdien 100.

Især på badeværelset vil det være vigtigt at have pære med høj Ra-værdi, da f.eks. makeup vil være langt nemmere at lægge i det rette lys.

Jeg har fundet nogle eksempler på lamper, der kan være rigtig gode til at skabe lys i hjemmet. Men som bekendt, er alle hjem forskellige. Du er altid velkommen til at kontakte mig til en konsultation, hvor jeg kommer hjem til dig og gennemgår dine muligheder.

lampe1

Lampen hedder Patera Pendel, og er en rigtig god model for dig der savner et overordnet lys i rummet, da lyset får lov at skinne ud hele vejen rundt. Med sin organiske runde form, er det en lampe der samtidig er rar at kigge på, og passer godt ind i de rum, som kan rumme en lidt større lampe.

lampe2 lampe21

Ved at kombinere flere små lamper i forskellige niveauer, får du et spil med lyset der når bedre ud i rummet. Samtidig gør det rummet mere legende og dekorativt at opleve. De små lamper her er Tied Pendel lamper fra Menu, hvor pæren kan udskiftes, hvis man ønsker en mere diskret pære. Placer dem også efter hinanden på en lige linje. Det giver et rigtig godt lys i for eksempelvis køkkenet, hvor man står og bruger hele køkkenet som sin arbejdsplads.

lampe3

Designeren Morten Voss er kommet med et godt bud på en lampe, som giver et behageligt lys gennem sine 100 små runde åbninger under metalskærmen. Lampen er velegnet til specifikke arbejdsområder, hvor der er brug for nedadgående og målrettet lys. Hvis du vælger at købe en lampe som Aeon Rocket lampen her, så husk også andre supplerende lyskilder i rummet, der kan tilføje lys i de højere niveauer af rummet, så man stadig får en føling af hele rummet.

lampe4

Le Klint lavede for få år tilbage dette lækre design inspireret af transformation og minimalistisk geometri. Med sin enkelhed er den anvendelig i mange sammenhænge. Her ses den som natlampe i et soveværelse, hvor det er mulighed for både at have den stående eller påsat på væggen. Lampen hedder Mutatio, for dem der skulle være interesseret.

lampe5

Gulvlampen Oslo Wood, er fremragende til netop at tilføje lys de steder, hvor andre lamper ikke når hen. Du kan bøje hovedet rundt, så du selv har mulighed for at dirigere lyset rundt. Med sit studiolampe look, giver det en fed kant, uden at træde helt væk fra den hjemmelige hygge.

lampe7

Gulvlampen fra Vita Copenhagen, der hedder Vita Silvia, illustrere meget godt, hvordan man får det samme lys som den første lampe Patera Pendel, bare i en gulvlampe. Den giver et utrolig behageligt lys ud i hele rummet. På billedet her suppleres lyset med mindre lysestager, der bidrager med det mere hyggelige lys, som man kan vælge at have stående alene, uden gulvlampen, for at få en mere hyggelig stemning, hvis man f.eks. skal se film.

lampe6

Der er efterhånden sket meget med indendørs belysning gennem alene de sidste 100 år. Jeg håber I er blevet lidt klogere på, hvordan man får den bedste indendørs belysning i anno 2016.