Det er skønt at mærke hvordan dagene bare bliver længere og længere! Lys er afgørende både for vores humør men styrker også energiniveauet. Derfor er det ikke lige gyldigt, hvordan du indretter dit hjem. Hvis du formår at udnytte dagslyset fra vinduerne i indretningen og kombinere det med det kunstige lys fra lamperne, kan det give dig en masse i din hverdag.

Jeg har selvfølgelig fundet nogle retningslinjer til, hvad man skal huske når det gælder indretning, hvis man skal undgå mørke og indelukkede rum.

  • Undgå store og høje møbler ved vinduet
  • Der hvor du opholder dig mest, skal placeres tæt på vinduet
  • Brug lette og lyse gardiner til små vinduer
  • Hold rummet i lyse farver og nuancer
  • Undgå for meget beplantning ude foran vinduet
  • Sørg for at matche kunstigt lys
  • Tjek vindueskarmen
  • Brug evt. spejle til at sende lyset videre rundt i rummet

Ved at placere store skabe lige ved vinduet, afskærmer det hurtigt lyset i at nå ud i alle dele af rummet. Som tommelfingerregel kan man regne med, at lyset kan strække sig ca. 5 meter ind i rummet fra vinduet af, hvis der altså ikke er møbler eller tunge gardiner der afskærmer for lyset. Det er kun de større vinduer der kan bære de tunge loft til gulv gardiner – det lille vindue vil simpelthen drukne. Så inden du forelsker dig i de flotte mønstrede og farvede stofgardiner, så overvej størrelsen på dit vindue. Hvad gør det ved lyset i rummet og kan dit vindue bære det?

Er det et rum med få vinduer, hvor lyset har svært ved at lyse rummet op, så hold vægfarverne og møblerne lyse. Det reflektere lyset rundt på en hel anden måde end mørke farver, der tværtimod vil absorbere lyset. Det er altså ikke her du skal hive de tunge mørke lædersofaer ind, med mindre du har tænkt dig at have din egen hjemmebiograf. Gør det let og lækkert med lyse farver og suppler med kunstigt lys i forskellige niveauer for at sikre belysning i alle rummets kroge.

Tjek beplantningen både udenfor og indenfor. Med en stor hæk eller et højt grantræ stående ude foran et vindue, bliver dagslyset besværliggjort, hvis ikke du vælger at beskære planterne ned. Er du nipsetypen, har du garanteret også mere i vindueskarmene end de fleste. Men måske skulle du overveje at finde nye steder til det. For det tager frygtelig meget af det lys, der prøver at trænge igennem. Ikke alene vil du få mere dagslys ind i dit hjem igen, men udsigten bliver også langt federe. Det synes jeg i hvert fald. – Men jeg kan heller ikke få nok at lys!

Jeg har fundet nogle billeder der viser, hvad dagslys kan gøre for rummet.

5c52561ba56561d7c718f9bba7512fc5

Billedet her skal minde jer om, at lyset falder forskelligt i rummet alt efter hvilket tidspunkt på dagen det er. Om morgenen, med vinduer placeret mod øst, når lyset langt ind i rummet og kan for mange skære i øjnene, hvis væggene er helt hvide. Men når solen står højest, vil solen ikke nå lige så langt ind, men til gengæld vil lyset være helt anderledes og mere hvidt. Har du derfor store vinduespartier, kan det være en fordel for dig at vælge en farve på dine vægge, som kan absorbere noget at lyset, så det ikke blænder dig.

45e711ccb7d818c681596bf76f422dbd

acac762c84a901c18d40fd66a29c1734

Dér hvor du opholder dig mest må meget gerne være så tæt på vinduerne som muligt. Med det naturlige lys får du energi, der kan hjælpe dig igennem det sidste arbejde ved skrivebordet, og mindske dig i, at blive træt. At sidde i en mørk krog når du endelig er hjemme, kan virke deprimerende og trættende. – Du kender det måske allerede, men uden at have tænkt på, at det kan have noget at gøre med lyset?

b200e3728dc7af67acf1884141dde971

Med store vinduespartier kan du sagtens have de tunge og flotte gardiner som du er faldet for. For her har lyset rig mulighed for at komme ind til rummet, uden at blive påvirket af gardinerne. Hvis rummet er lille, vil jeg stadig anbefale at holde dem i en lys tone, så rummet stadig virker luftigt og let.

d21e971cbf150c1ef367cd382796ff22

En hyggekrog kan altså sagtens være ligeså hyggeligt ved vinduet under masser af lys, som det fjerneste hjørne i rummet. Her får du både masser af lys – og så kan du samtidig holde lidt øje med det der sker ude foran. Bor du i hus, kan du med fordel ligge fuglefoder ud, så der kommer liv i haven du kan kigge på. Det er slet ikke så dårligt!

3b774f827170bc0d8879b3fcd762849d

superkul_Active_House_hi_49_archdaily

Bor du i et hjem der bare er svær at få lyst op, så overvej at få ovenlysvinduer. De er altså super smarte og jeg synes bestemt det er værd at overveje! Især i de gamle 50’er og 60’er boliger, hvor der nogle steder godt kan virke ret mørkt. Overvej at få det lavet i køkkenet eller stuen. Her opbevarer vi os typisk allermest når vi er hjemme og det giver derfor god mening at få det gjort her.