Her på bloggen hænger jeg mig altid i detaljer. Denne gang hænger jeg mig i knager. Knagen er en af hverdagens små funktionelle opfindelser, man normalt aldrig skænker en tanke. Den er der bare. Praktisk og altid lige ved hånden uanset om, du kommer hjem, skal i teatret, er på besøg eller bare skal have fat i dit håndklæde. Den – eller de – kan findes på væggen eller måske på stumtjeneren, hvor det nu er hensigtsmæssigt – entréen, værelset eller måske stuen? Og den findes som bekendt i tusinde varianter.

Hvis man graver lidt i historien, har jeg fundet ud af, at opfindelsen oprindeligt er beskrevet som en lille krog, en bøjet metalpind eller trætap til at hænge for eksempel en frakke, et håndklæde på, en hat på eller hvad fantasien nu rækker til. På de følgende billeder får du en fornemmelse af, hvad knager kan bruges til, og hvordan de kan se ud.

Vidste du i øvrigt, at Kay Bojesens legendariske og klassiske abe oprindeligt var tænkt som en knage til børnetøj? Nej, men det var den. Han omtalte ofte sin abe fra 1951 som ”Min lille datter”. Den første smilende abe i træsorterne teak og limba blev fremstillet i 1951.

Knage5

Knager findes i alle afskygninger. Og hvorfor ikke give en hånd med, når gæsterne skal af med tøjet? Disse knager er fra Areaware og er ret sjove – hvis du spørger mig.

Én ting er knager, der er praktiske. Noget andet er knager, der bare ser godt ud. Kunsten for mig er at finde kombinationen, når du gerne vil indrette dig fornuftigt. Og tro mig, det kan sagtens lade sig gøre. Fra Ikea til Illums Bolighus – de har det hele. Alt, du leder efter. I sidste ende er det jo et spørgsmål om penge.

Knage6

Disse elegante knager kommer fra GUBI, og har både det elegante men også et moderne element over sig, med knagerne der strækker sig både nord, syd, øst og vest.

I generationer har vi uden større omtanke blot sat knager på væggene. Skruet, hamret og banket. Helt enkelt fordi det fra tidernes morgen var smartere at hænge tøjet op, i stedet for at lade det ligge og flyde på gulvet. Men i dag er en knage jo ikke bare en knage. De findes i træ, plastik, stål, jern, messing og mon ikke også i sølv og guld?  I mangfoldige former – du finder dem i øvrigt også på stumtjenere – spinkle såvel som kraftige. Som jeg tidligere har nævnt, er det jo kun fantasien, der sætter grænserne. Selv kan du jo gå i værkstedet og nørkle med en improviseret knagerække. S-kroge hængt på en opsat metalstang. Sådan. Nemt og billigt. Fleksibelt, fordi krogene nemt kan flyttes frem og tilbage.

Knage1

Hvis du er fiks på fingrene, er det ikke så svært at lave en knagerække forholdsvis billigt. Det kan også være lidt mere sofistikeret og designmæssigt lækkert med S krogene på rad og række på en tværstang med ophæng. Men du har selvfølgelig også muligheden for at købe denne lækre sag fra Lind DNA, der både er rustik men også elegant med det svævende look.

Knage-8

Alternativt til knagerækken fra Lind DNA har Annaleena designet et fast ophæng, hvor man enten kan bruge sine bøjler direkte på eller S krogene til eksempelvis jeans eller bælter. Clothing rails fra Annaleena kan købes i forskellige afskygninger.

Lad mig også lige bruge et par linjer på stumtjeneren. Det er jo oprindeligt en holder til knagerne, du kan placere hvor som helst. Jeg har igen fundet lidt historie frem. Den kan du jo altid fortælle, når gæsterne hænger jakken op og beundrer din iøjnefaldende stumtjener. ” Stumtjeneren er et redskab, mange mennesker har i deres hus. Det er et stativ, hvor man kan hænge for eksempel hatte, tasker og paraplyer, men primært bruges den til jakker og frakker og er et alternativ til den traditionelle knagerække.” De tjener jo det samme formål og kan se meget forskellige ud.

Ordet kommer af, at man kan betragte stativet som en tjener, fordi det holder dine ting. Tjeneren er tavs som en stum tjener. Jeg siger heller ikke mere for denne gang.

Knage-2

Knage7

Et smukt eksempel fra Nordic Woodsters på, hvordan knagerne i et valgt rum optræder sammen med – og på – stumtjeneren. Dekorativt, praktisk og anderledes.

Knage3

Knage4

Stumtjeneren kan have mange udtryk fra det mere bastante og rustikke til det delikate og spinkle. Disse to er fra henholdsvis MOORMANN og Ox Denmarq.

Knage9

Fastmonterede knager er altid populære i mange danske hjem – specielt hos børnefamilier. Denne knagerække fra Hay er smart fordi det samtidig også er en mindre hylde, der giver plads til de mange småting, man ofte gemmer i gangen. De små knager kan du sætte hvor du vil.

e_do__ood_scoreboard_image

Den sidste er lidt sjov men samtidig utrolig funktionel. Det minder mig hurtig om det gamle brætspil Kinaskak med de små pinde i træ. Knagerækken er fra We Do Wood.