Det er bestemt ikke blevet nemmere at vælge farve eller tapet til boligen, hvis du ikke ved hvad du skal kigge efter. – For det er ikke helt lige gyldigt hvilket rum det er du skal dekorere, om det er entréen eller børneværelset, så skal farven først og fremmest passe til rummets stemning og funktion. Det nytter altså ikke noget at komme en farve på stuens vægge, som du kun kan holde ud at se på i 2 uger, fordi stuen er et rum, du opholder dig rigtig meget i.

Med hvad så med de uskrevet regler; tænker du. – Hvordan er det nu lige de lyder?

Ja for mig handler det ikke så meget om regler, men mere det, at du tør vise noget personlighed og karakter. Men grundlæggende er der nogle ting, der bestemt er værd af overveje:

 

Rummets dimensioner:

Rummets størrelse, karakter og placering af vinduer, er godt at have helt styr på, inden du begiver dig ud i en helt ny farve til væggen. Et rum på 12 kvadratmeter kan ikke bære alle farver, såvel som en stue på 50 kvadratmeter heller ikke kan. Dermed betyder det ikke, at alle vægge nødvendigvis skal have samme farve. En farve kan godt bruges på en væg, mens der på en anden væg males i en anden tone. Så længe farverne komplimenterer hinanden er du rigtig godt på vej.

 

Lyset:

Lyset er ingen overraskelse en vigtig faktor at have med i sine overvejelser af et farvevalg. Men lyset kan være så forskelligt alt efter, hvordan rummet vender i forhold til de 4 verdenshjørner. Der kan endda sågar være områder i rummet, hvor lyset slet ikke når hen. Tag derfor et rigtig godt kig på, hvordan lyset kommer ind i rummet, hvor meget lyset fylder og hvilken tone er lyset? Undgå at vælge en farve der sluger al lyset, men derimod en farve, der spreder den ud til hele rummet.

 

Helheden:

Rummet skulle jo gerne stå som en helhed til sidst, ikke? Derfor burde du også nøje tage gulvbelægningen med i dine overvejelser. Det kan hurtig se rigtig kikset ud, hvis gulvet ikke passer til den farve du har valgt. Det ser aldrig gennemført ud. Det samme gælder møbleringen. Det ville være så ærgerligt, hvis du har malet hele rummet og finder ud af bagefter, at møblerne slet ikke er gode med den farve du lige har valgt. Så vil rummet hverken se helt eller halvt færdigt ud. Overvej derfor følgende: Hvilken gulvbelægning har du, og er der farver her du helt burde undgå? Er dine møbler meget runge, eller er dine kommoder en bestemt træsort, der er gennemgående flere steder? Hvordan er tyngden i rummet. – Kan du få flyttet vægt og fokus rundt, så rummet står mere afbalanceret?

Med disse overvejelser er jeg sikker på, at du nok skal finde frem til den helt rigtige farve til dit næste projekt.

 

Rigtig god fornøjelse.

PastedGraphic-1