I dag skal blogopslaget handle om et af de vigtigste emner i indretning, nemlig den naturlige belysning, hvorfor den er så vigtig og hvordan du kan udnytte dens potentiale til fulde i din egen indretning.

1. Lys er sundt!

Før i tiden var – altså før god isolering i vinduerne – var vi nødt til at designe vores huse uden alt for store vinduer, så husets varme ikke fossede ud. Det er der i midlertid blevet lavet meget om på – og til vores held kan vi nu lade mere lys komme ind i vores hjem end nogensinde før. Man ser næsten aldrig nye huse blive bygget uden, at de har store vinduesfacader, så de kan lukke så meget lys ind som overhovedet muligt – og det er der en god grund til. Vi har som mennesker, et stort behov for lys – da det gør os mere positive, sundere og holder vores døgnrytme på plads.

2. Lys giver overskud.

Yderemere har lys den fantastiske egenskab at det giver os overskud – og omvendt gør mørke det modsatte. Vi har en tendens til at opfatte lyse rum som værende større end mørke rum, og vi kan derfor hurtigere skabe os et overblik i rummet, hvilket i sidste ende giver os et større mentalt overskud.

3. Lys giver farver!

I et velbelyst rum vil farverne og kontrasterne fremstå tydeligere. Farver er lys der reflekteres fra et objekt med en hvis bølgelængde. Derfor er det en selvfølge at mere lys vil resultere flere farver. Dette gælder i øvrigt også for kontraster, som vil blive større når et mørkt møbel absorbere en del af lyset, hvor en hvid væg eksempelvis reflektere lyset videre.

4. Brug lyset!

Hvordan udnytter du så lyset til dets fulde potentiale? En effekt kaldet albedo effekten beskriver tilbagekastningen af lys som et objekt kan have. Eksempelvis har nyfalden sne en albedo på 0,9 (90%). Derfor kan du i første omgang prøve at male dine vægge hvide eller i lyse nuancer. Dette vil sørger for at det lys indfald der er i dit hjem, vil reflekteres rundt i hele rummet.

Enkelte rum i hjemmet, som entreen og badeværelset, har en tendens til at være mørkere end de andre pga. af deres mangel på vinduer. Et tip her, kan være at få implementeret store spejle i disse rum, da spejle har en albedo på 1 (100%), og derfor kan reflektere al det lys som er i rummet videre.

 

5. Søg inspiration.

En stor del af indretning er at søge inspiration inden man kaster sig ud i indretningsprojekter. Indret.nu har både en instagram, pinterest og en facebookprofil, hvor du kan holde dig opdateret og finde mange tips og tricks samt inspiration til indretning for både privat-såvel som erhvervskunder.

 

 

Ønsker du assistance med et indretningsprojekt, så kan jeg anbefale en konsultation hos Indret.nu. På den måde kan jeg nemt, assistere dig og hjælpe dig i mål med dit projekt. Du kan kontakte Indret.nu på facebook eller over mail: [email protected], hvis du ønsker professionel assistance til dit fremtidige indretningsprojekt.