Vi kender det alle sammen… Lige meget hvor stort vi end bor, kan vi altid bruge lidt mere plads. Typisk oplever jeg børnefamilier, der lige mangler det ekstra værelse, eller bare et sted til opbevaring. Det handler ofte om at kunne se mulighederne, frem for det begrænsede areal.

Når man er ude og købe ind til hjemmet, er det ikke altid den praktiske løsning vi bliver draget af, men nærmere designet og det visuelle. Det skal jo helst se godt ud ikke? Ofte har vi en seng eller en sofa vi har drømt om at eje i flere år, og når der endelig er råd, så skal vi selvfølgelig have den! – Om vi så skal ud og købe nyt bord og reolsystem for at der er plads, så gør vi gerne det.

Men det løser bare ikke pladsproblemet!

Tænk hellere smarte og gennemtænkte løsninger ind i din indretning. Er der hulrum man kan udnytte? Kan det svare sig at få speciallavet en sofa, for at få plads til noget andet? Og er rummene så store, at der godt kan sættes en væg op, for at skabe et ekstra værelse?

Udvalget af møbler, hvor der er tænkt smarte opbevaringsløsninger ind er blevet større i de senere år, og tusind tak for det! Jeg ser især borde og spiseborde, hvor der er smarte opbevaringsmuligheder inde under bordpladen, men også polstrede skamler er blevet et hit, hvor man under hynden finder et hulrum til opbevaring.

Men det er ingen hemmelighed at vi godt kan lide at have store og rummelige værelser, så der er masser af luft og plads omkring os. Behovet kan ændre sig hen over tiden, og så kan det være en idé at overveje om et værelse kan deles op i to mindre værelser og så gå på kompromis med pladsen. Eller behøver man nu også det? Jeg har fundet nogle smarte løsninger frem, hvor indretningen tænkes ind i rummet med smarte løsninger, som alle kan være med på.

Plads1

Her er der brugt genbrugsmaterialer til at skabe en skillevæg af glas igennem et rum, så der nu både er en stue og et soveværelse.  Det der kan være udfordringen ved at gøre det er, at man ofte mister meget dagslys i det inderste værelser, da det naturlige lys kan blive afskærmet. Det har man her løst ved at lave skillevæggen i ruder så lyset kan trænge igennem.

Plads2

 

Familien er måske vokset lidt siden det bare var jer to. Her er en opgave jeg engang var på, hvor der var brug for et ekstra soveværelse samt et kontorområde. Løsningen blev, at vi inddragede et hjørne af stuen.

Jeg fik sat en væg op der fik fuld skrald og blev malet sort og beklædt med masser af farverige art tiles der matchede rummets i forvejen andre vovede farver.

Højden på væggen gjorde at der stadig kom lys ind til sengen, men uden man kunne se direkte ind. Det gav til gengæld muligheden for at skabe en lille kontorplads på den anden side af væggen.

Plads3

Har du nogensinde overvejet at få speciallavet din trappe, så hvert trin faktisk var en skuffe? Det er en super smart og fræk idé, for her kan man gemme sko, handsker, og alt det andet man gerne vil have gemt væk i hverdagen, men uden det ligger for langt væk. Væk med den store og tunge kommode i gangen!

Plads4

Jeg har skrevet om møbelkonceptet før fra ATTICCO, men det er bestemt værd at nævne det igen i denne sammenhæng. For som bekendt, er vi mange her i Danmark der lever med skråvægge i hjemmet, og ikke rigtig føler, at vi får udnyttet pladsen fuldt ud.

ATTICCO’s møbelkoncept består af enten et fritstående- eller indbygget møbel, der kan placeres op mod eller bag den skrå væg. Konceptets møbler er i form af skab, reol eller kommode, men kan også kombineres på kryds og tværs. Møblerne er af høj kvalitet og med et lækkert finish, gør det konceptet både smart og pænt at se på.

Plads5

Her er en af mine tidligere opgaver, hvor der skulle tænkes en soveplads ind i stuen til forældre.

Med en lækker briks fyldt med bløde puder får man en løsning, der dækker flere behov på én gang. Den kan både bruges til en skøn plads til læsning og TV i de vågne timer, men også som en hyggelig soveplads.

Nedenunder har jeg lavet trin, der fører op mod briksen, hvor der her er opbevaringsmuligheder til de ting, man gerne vil gemme væk i hverdagen. Ved siden af, er der et større skab, hvor der kan ligge dyner og hovedpuder, når du ikke skal bruge briksen som soveplads. Møblet er funktionelt og tidsløst med rene linjer og lækre farver, hvor al plads bliver udnyttet til at dække familiens behov.

Plads6

 

I Budapest udlejer et ungt par sommetider deres 30 kvm. store lejlighed ud gennem Airbnb. Her har de virkelig udfordret sig selv, og tænkt alternative løsninger ind i indretningen. Det er faktisk noget de har klaret ret godt, synes jeg. Her har de valgt at have fokus på den store væg med de mange hylder, som skal binde det store rum sammen. Sengen er designet således, at der er opbevaringsmuligheder neden under, ved at hæve sengen højere, end man normalt har den.

Så bor du i en meget lille lejlighed, er det måske værd at tage ned og leje deres lejlighed for en periode, og lade sig inspirere af de mange gode løsninger.

Plads7

Gangen er ofte et sted, hvor det kan være svært at finde plads til det hele. Gør som her, brug et reolsystem der passer til dit behov og brug det dekorativt i forskellige niveauer. Så får du styr på tørklæder og tasker – hver sin ting til sit sted. En god tommelfingerregel er dog, at hæve reolsystemet fra gulvet, så det ikke virker for tungt til det ofte lille rum. På den måde kan du også komme under, og få gjort ordentlig rent.

Plads8

Plads9

Er du så heldig at have en bolig med højt til loftet, er det altså rigtig smart med et mindre repos til sengen, så du får mere gulvplads. Det er oplagt til at få plads til et mindre hjemmekontor eller en hyggelig læsekrog som her. Og så er det da også hamrende hyggeligt at ligge derop i sin egen hyggekrog og opleve dit hjem fra en helt anden vinkel!